PrepCBSE

Before going to Question Answers you should know the summary of this chapter.

Aunt Jennifer's Tiger NCERT Solution


Think It Out:
Q1.

How do 'denizens' and 'chivalric' add to our understanding of the tiger's attitudes?

Ans.

Denizens tells us that tigers are surrounded by greenery and live in forests, chivalric tells us that those tigers were fearless at the same time polite and kind especially to women.


Q2.

Why do you think Aunt Jennifer's hands are fluttering through her wool in the second stanza? Why is the second stanza? Why is she finding the needle so hard to pull?

Ans.

Aunt Jennifer's was not fluttering due to cold but, due to fear of her husband, as she is an old lady and fulfilling all responsibilities throughout her marital life make her weak therefore she is finding the needle so hard to pull.


Q3.

What is suggested by the image 'massive weight of Uncle's wedding band?

Ans.

The "massive weight of uncle's wedding band" here wedding band means wedding ring but, massive weight tells us about burden of responsibilities of her marriage life that come with the ring.


Q4.

what or of whom is Aunt Jennifer terrified with in the third stanza?

Ans.

Aunt jennifer is terrified of her chauvinist husband and her oppression on finding her hands daring to weave her dream of a proud and fearless life, and ordeals she went through in her marital life.


Q5.

What are the 'ordeals' Aunt Jennifer is surrounded by, why is it significant that the poet uses the word 'ringed'? What are the meanings of the word 'ringed'? What are the meanings of the word 'ringed' in the poem?

Ans.

Aunt jennifer is surrounded by constraints set by her chauvinist husband and responsibilities of her marital life. She had to face theses ordeals even though she is near to death. In this poem word ringed have two meanings, the wedding ring which shows bond of marriage between them. Second, in tight grip of something.


Q6.

Why do you think Aunt jennifer created animals that are so different from her own character? What might the poet be suggesting, through this difference?

Ans.

As everyone dreams of a better living condition which is usually distant from their actual condition. She also dreamt of a life much different from her actual life, Where she would be bright, free and fearless like her tigers. Which is on contrary to her condition. weak, dull and trapped in fear of her dominant husband through these differences poet want to tell us about societal pressure on women, especially married women.


Q7.

Interpret the symbols found in this poem.

Ans.

Poet used several symbols to highlight and to make us understand her situation. In this poem ring symbolize both the responsibilities of her married life which comes with wedding ring. Secondly, it also tells us that she was trapped in circle of ordeals. Here tigers symbolize aunt's dreams of freedom and fearlessness life, especially from her dominant husband and society. The screen in which she made the tigers represents male chauvinist society in which she was living. Men beneath the tree represents her dominant husband and other people like him. who exploits womens.


Q8.

you sympathies with Aunt Jennifer. What is the attitude of the speaker towards Aunt Jennifer?

Ans.

Yes, because the way speaker understood the plight and condition that she will not be able to escape the circle of oppression by her husband but, her tigers will be free and tell the world about her dreams. The way she explained aunt jennifer made me understand and sympathies for her.